Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2012 20:07 - Мадрид и неговите красиви местенца:)
Автор: wickedgirl Категория: Туризъм   
Прочетен: 6058 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 26.01.2012 21:07


Днес ще ви разкажа за Мадрид, последната спирка от моето испанско пътешествие. Сравнен с другите градове, в които бях, истината е, че не бях впечатлена. Градът ми се стори доста модерен, макар да имаше местенца, където беше вълшбено. Но за тях четете по-надолу....Та...
image
Мадрид
е столицата на Испания и третият по големина град в Европа след Лондон и Берлин. Населението е над 3 милиона души и се състои от испанци, както и много емигранти от Еквадор, Румъния, Боливия, Колумбия, Китай, Мароко. Има и българско общество в града. Мадрид е културния център на страната с великолепни дворци, фонтани, паркове и повече от 100 музея, включително световно известните Прадо, Център на изкуствата Кралица София и Музея Тюсен-Борнемиса.

Според някои историци името на града е дадено от Тоскански крал, който основава града. По това време в района се срещали много мечки и затова било дадено името Ursaria (земята на мечките). Възможно е обаче преди това града да е имал келтско наименование, идващо от реката, на която е построена първата крепост на Мадрид, а именно „течаща вода”. Трети казват, че името първоначално е дадено от римляните по време на тяхното владичество на Иберийския полуостров, а по-късно трансформирано от арабите на Матрит. Не е ясно в крайна сметка къде е истината :)

Въпреки, че има данни за град, съществувал на мястото на Мадриimageд още 2в пр.Хр., местността започва да се развива и да става център едва когато арабският владетел на полуострова поръчва да се построи малък дворец и цитадела на мястото на днешния Palacio Real през 9ти век. 1 век по-късно те са превзети от краля на Лион и Кастилия.

След този момент историята на града е подобна на тази на цяла Испания(нашествие на араби, превземане обратно, Франко, граждански войни....).

Повечето сгради в града са построени в стил барок и неокласически стил. За да се подобри инфраструктурата на града, през 20ти век започва строежа на главната улица в града – Гран Виа. Сградите са красиви, високи, с множество орнаменти, но далеч по-семпли от бароковите.image

Мадрид е най-зелената столица на Европа. Всеки гражданин на града може да намери място за отдих в парк само с 15 минути ходене пеша.

Известни личности, творили и живяли в Мадрид са: Икер Касияс, Пенелопе Крус, Енрике Иглесиас, Фернандо Торес, Тирсо де Молина (създал образа на Дон Жуан), Сервантес.

Parque del retiro е най-големият парк в Мадрид и се намира на мястото на древен дворец. Паркът е близо до музея Прадо и една от най-известните станции на метрото Аточа. В парка има галерии, езера, пейки, кафенета и тихи места зimageа отдих. Вечер се превръща в място за срещи, за хора, които се занимават с изкуство, за въртене на огнени пойове. През деня има много улични музиканти и художници. Ботаническата градина, зелените площи около Palacio Real и Parque del retiro са най-красивите градски паркове в Испания. Огромен, поддържан и красив ми се видя този парк, макар че нямаше много цветя, по-скоро алеи с различни дървета. Имаше едно огромно езеро, в трите края на което стояха улични музиканти :) 

Мадрид е известен в цяла Европа с художествените си галерии и музеи. Най-известните от тях се намират в така нареченият Златен триъгълник на изкуството, или Музея Прадо, Музея на Кралица София и Музея Тюсен-Борнемиса.

Музеят Прадо е най-големият от трите и представя картини, скулптори и графики датиращи от 12ти до 19ти век. Там могат да бъдат видяни произведения на: Goya, Velazquez, El Greco, Rubens, Titian, Hieronymus Bosch, Raphael, Caravaggio, Van Dyck, Albrecht Dьrer, Claude Lorrain(ляво).image

Музеят на Кралица София представя изкуство от 20ти век. Там са изложени картини на Пикасо, Салвадор Дали и Хуан Миро. Най-известната картина там принадлежи на Пикасо.

Всички музеи обаче бяха затворени  по време на Страстната седмица за мое огромно съжаление!
 

Malasana е мястото за нощен живот в Мадрид. Кварталът е пълен с малки барове, кръчми, нощни клубове или просто маси, поставени пред малките заведения, където хората се събират и блокират тотално иначе сложното движеimageние по еднопосочните улици. Малазаня е известен още с това, че е сцена за алтернативни и модерни изкуства, така че често могат да се срещнат нови артисти или изпълнители, представящи творчеството си там. Също така там има и няколко кафенета, чиито мебели са намерени на улицата или в антикварни магазини; тези кафенета служат и като арт галерии за младите творци. Там опитахме сангриа(испански коктейл с вино), с което ни сервираха тапас - маслини. Докато бях в Испания ядох маслини като за година напред :)

Мадрид е домът на ФК Реал Мадрид, както и на известния стадион Сантиаго Бернабеу.

Аточа е най-голямата жп станция в Мадрид, а и най-старата. Фасадата на станцията е проект на испански архитект и Густав Айфел. Но фасадата не е най-интересното за тази станция. Под покрива и се простира 4000кв.м. тропическа градина ! :)
imageimage










Puerta del sol или портата на слънцето, е един от най-известните площади в Мадрид. Там се намира нулевият километър, а също така и известния часовник, който е част от традицията на празнуването на Нова година. С всеки удар на часовника, отброявайки до 12 всички трябва да изядат по едно зрънце грозде.

Имайте предвид, че кoгато беше фиеста много трудно се придвижвахме, много офиси бяха затворени, никой не бързаше. Също така пазете парите си - в метрото е като на бойно поле. Заредете се с търпение, умната, и чак тогава тръгвайте натам;)




Гласувай:
3



1. vostroto - :)
27.01.2012 09:18
Отново прекрасен пътепис! Прочетох с интерес:)
Жалко наистина, че музеите са били затворени. Аз също обожавам да гледам картини, а там има превъзходни - една от причините, които биха ме завели в Мадрид:)
Благодаря:) Поздравления!
цитирай
2. wickedgirl - vostroto:))
28.01.2012 12:39
А там картините наистина щяха да ми спрат дъха....е нищо, Испания ще посетя още много пъти стига да имам възможност:) Да се надяваме, че да, защото е вълшебна страна:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wickedgirl
Категория: Туризъм
Прочетен: 129247
Постинги: 20
Коментари: 67
Гласове: 298
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930