Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2012 22:01 - Прекрасната Валенсия
Автор: wickedgirl Категория: Туризъм   
Прочетен: 8345 Коментари: 6 Гласове:
6

Последна промяна: 22.01.2012 22:03


Валенсия е най-известния град в автономната територия Валенсия с население около 1 млн души и третият по големина град в Испания.  Името на града идва от латински и означава „Сила”.

Основите на градa са положили римляните, които са се намирали на тази територията за да се бият срещу местните въстаници през 2ри век пр.Хр. По-късно е превзет без никакви затруднения от мюсюлманите през 714г сл.Хр. До 10ти век под управлението на мюсюлманите, градът просперирал благодарение на търговията с коприна, хартия, кожа, керамика, изделия от стъкло и сребро. След смъртта на мюсюлманският владетел, местността се разпаднала на малки „тайфи”.

През 11 век, градът бил превзет от Ел Сид и всички джамии били трансформирани в катедрали. През 13 век Джеймс Първи от Арагон превзел града и принудил 50 000 мюсюлмани да се оттеглят. Този момент е запечатан в историята от тъжните поеми на арабите за това как напускат обичаната Валенсия. Така градът става част от кралство Валенсия под управлението на кралете от Арагон и обединява християни и мюсюлмани да живеят заедно в мир.

В средата на 20ти век, градът е наводнен от река Турия, която тече около него, като някои улици са заляти от 5 метра вода. Тогава местните решават да променят течението на реката и да превърнат старото и корито в парк. В момента паркът е страхотно място за отдих, за спортуване и за срещи и е дълъг 7 км. Накрая на парка се намира една от най-известните забележителности на града – футуристичния Сiudad de las Artes y de las Ciencias.

Официалните езици са кастаяно (испански) и валенсиански (отделен език, много подобен на официалния испански).

Казаха ни, че Валенсия е най-големият консуматор на електричество в Испания, а и когато се разходихме из града по тъмно сами се убедихме в това, като се има предвид, че всяка по-интересна града е осветена, както и Градът на Изкуствата и Науката, парковете, площадите и т.н. Осветлението по време на традиционния им фестивал Las Fallas е още повече.

imageВъв Валенсия за първи път е направено традиционното испанско ястие паеля. Има 3 основни вида паеля: Валенсиана, с морски дарове и комбинирана. Рецептите за приготвянето са различни във всяко семейство, но главната съставка е ориз във всяка една от тях. Според вида паеля се добавят: при Валенсиана – зелени зеленчуци, пилешко, патешко или заешко месо, охлюви и боб; при паеля с морски дарове само месото и охлюви се променят; при комбинираната няма установена рецепта. За да си хапнем от прословутата паеля се наложи да почакаме 1ч - това, ни обясни готвачът, е времето за приготвяне в тези големи тигани. Ние опитахме паеля Валенсиана, силно се надявам да не е имало охлюви вътре. :)

Забележителностите....image

Barrio del Carmen е старата част на града, в която има останали сгради и от мюсюлманския и от римския период. Този квартал се състои изцяло от тесни, криволичещи улички, пълни с магазинчета и стари къщи с типична испанска архитектура и много цветя по терасите. Бил е построен нарочно по този начин от мюсюлманите за да може враговете, опитващи се да превземат града, да се изгубят вътре и малко по малко в отчаянието си да се откажат от тази цел. Честно казано, изобщо не знаех къде се намирам през цялото време. ;)
 

Катедралата на града е построена в готически стил. Построена е вimageероятно от римляните точно в средата на града на място, където учените смятат, че е бил храмът на Диана. Много учени вярват, че това може да е било мястото, където се е съхранявал Светия Граал.image

La Lonja или мястото където се е състояла размяната на коприна във Валенсия, е сграда, призната от Юнеско за част от световното културно наследство. Мястото се е славело с честността на търговците. Снимката е от вътрешността на сградата - наистина уникално творение :)

Mercado Central е един от многото пазари, останали като наследство от предишните поколения. Там се продават главно пресни плодове, зеленчуци, риба, ядки, както и известните за Испания сушени меса (да си оближеш пръстите). Самата сграда също е много красива както отвън, така и отвътре. Около нея има много сергии, където могат да се намерят дрехи, обувки и други стоки на изключително ниски цени.

Las Fallas или „Огньовете” е традиционен фестивал във Валенсия, който се състои през месец Март.

imageВсеки квартал на града организира през цялата година благотворителни мероприятия за събиране на пари за построяване на скулптора, която накрая на фестивала се изгаря. По време на фестивала някои от участниците са облечени в традиционни дрехи от района, а също така могат да бъдат чути и валенсианските барабани наречени табалет. По време на първите дни от фестивала има маршове на религиозни групи, фанатици и историци. По цял ден могат да бъдат чути експлозии. Цялото население на града се намира на улицата и участва във фестивала. Всеки ден от фестивала започва в 5ч сутринта с „La desperta” или събуждането, благодарение на групите, свирещи под терасите на спящите. На Plaзa de l"Ajuntament групите показват пиротехническите си умения и се борят за правото те да проведат финала на фестивала. В последната вечер на фестивала се състои „crema”, което означава изгарянето на всички фигури. По традиция фигурата на Plaзa de l"Ajuntamentimage се изгаря последна.Според историците, фестивалът е започнал да се провежда през Средновековието, когато скулптори и художници събирали всичките си дърва и неизползвани вещи и ги изгаряли по време на зимното равноденствие. Светлината от огъня използвали дърводелците за да работят. По-късно църквата преместила датата на обичая за да съвпадне с деня на Свети Джоузеф, покровителят на дърводелците.

Сiudad de las Artes y de las Ciencias или Градът на Изкуството и Науката, е една от най-интересните архитектурни забележителности на града. Състои се от 6 части:

1.       L"Hemisfиric – представлява кино център и планетариум и е построен във формата на око;  
image


2.   El Museu de les Ciиncies Prнncipe Felipe – интерактивен музей на науката, който е построен под формата на скелет на кит;
image










3.  L"Umbracle е място, което е направено като разходка из ботаническа градина. Видовете дървета и растения, засадени там, са типични за региона на Валенсия.Вътре са поставени и скулптори в модернистичен стил;
image










4.     L"Oceanogrаfic е единствената сграда без покрив,  най-големият океанографски парк в света. Построена е във формата на водна лилия;
image









5.       El Palau de les Arts Reina Sofia – опера.
image







6.       и накрая...мост, свързващ едната и другата част на коритото на реката.

Проектът за сградите е направен от световно известният архитект Сантяго Калатрава, чиято къща може да се види в кварталът Кармен във Валенсия.

Трябва да кажа, че се почувствах като мравка пред тези сгради и в сравнение с гения на архитекта. Всичките сгради са заобиколени от огромни плитки басейни и осветени през цялата нощ. Красиво беше когато вятърът създаваше едни мънички вълни в басейните, които се виждаха на светлината на лампите и направо ни хипнотизираха. Сигурно прекарахме един час там, просто в размисли за красиви неща, в пълно спокойствие..

Разходката от центъра на града до тази забележителност ни отне малко над час пеша, именно през парка, който се простира по дължината на старото речно корито. Препоръчвам го на всички ентусиасти, имахме възможността да погледаме испанците в ежедневието им: на тенис кортове, футболни игрища, хапвайки по нещо на някоя пейка сред дърветата, разхождайки се с децата си. Много се зарадвахме на една голяма статуя на Гъливер - цветна, направена в един детски кът :) А завършека на алеята при Сiudad de las Artes y de las Ciencias беше черешката на сладоледа.

Един от най-красивите градове, които съм виждала...

 




Гласувай:
6



1. vostroto - Страхотно!!!
23.01.2012 10:14
Моите възторжени комплименти за постинга!
Професионално поднесена информация, и много качествени снимки - очите ми се напълниха с красоти!
Благодаря, че сподели с нас!
Поздрави!
цитирай
2. wickedgirl - :))
23.01.2012 11:02
Щастлива съм когато правя и други хора щастливи с моите пътувания:)
Скоро още!
П.С. на 9ти Февруари се маскирам и пътувам за Венеция за Карнавала :))
цитирай
3. vostroto - !
23.01.2012 12:05
Ще чакам с нетърпение новите пътеписи!
За Карнавала във Венеция какво да кажа, освен, че ти завиждам:))), и хубаво да си изкараш!:)
цитирай
4. travelaround - Благодаря.
27.01.2012 14:20
Поздрави за чудесния постинг и благодаря. Особено ми хареса снимката на паелята!!!
цитирай
5. wickedgirl - travelaround:)))
27.01.2012 14:39
Пожелавам ти другия път да видиш тази апетитна паеля наживо;)
цитирай
6. travelaround - Апетит, апетит...
27.01.2012 14:57
Видях и опитах една "наживо" в Мадрид и въобще не ми хареса, но наскоро една испанка приготви в домашни условия подобна на тази на снимката и толкова ми хареса, че излапах цяла тава, хахахаха... даже и сега като пиша ми падат слюнките по клавиатурата... Поздрави и очаквам с нетърпение следващи постинги!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wickedgirl
Категория: Туризъм
Прочетен: 129177
Постинги: 20
Коментари: 67
Гласове: 298
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930