Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2012 14:05 - Истории от Лондон
Автор: wickedgirl Категория: Туризъм   
Прочетен: 10312 Коментари: 6 Гласове:
10

Последна промяна: 26.05.2012 15:11

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днешното пътешествие ме отвежда обратно в Англия, и за да съм по-точна "добрия стар Лондон".

Както всички знаем, Лондон е столица на Великобритания и вторият по големина град в Европа(след Берлин). Официално населението на града е колкото населението на цяла България – около 8 милиона. През града тече река Темза, като около нея се намират по-важните забележителности на града. Градът е основан през  1ви век когато римляните нахлуват на британския остров. За него са се борили римляните, англо-саксонците и викингите.

По време на проблемите в Северна Ирландия, Лондон е обект на атаки от новата ИРА не веднъж. Също така, по време на Втората световна война Германия бомбардира най-известните сгради в Лондон и самите бомбардировки са наречени „The Blitz”. Много от целите на Хитлер са частично или изцяло разрушени и след това реставрирани.

Писатели, които са творили в Лондон: Шекспир, Даниел Дефо,Чарлз Дикенс, Артър Конан Дойл.

Музиканти: The Beatles, The Rolling Stones, The Who, Madness, Led Zeppelin, Iron Maiden, Fleetwood Mac, The Police, The Cure, Sade, Sex Pistols, Coldplay, Amy Winehouse.

imageПарковете в Лондон са Хайд Парк, Грийн Парк, градините Кенсингтън и др. Никога не съм виждала толкова катерички в парк, колкото в Лондон. :)

Всички музеи в Лондон са безплатни, тъй като Кралица Елизабет Втора ги обявява за наследство на народа.

Нулевият меридиан, или Гринуич, се намира тук.

В града има много катедрали, но не ги бъркайте с католическите в съседна Ирландия. В Англия официална религия е протестантската. Защо англичаните са протестанти?

По принцип Англия е била католическа страна, но по времето на крал Хенри 8ми религията е променена на англиканска. Хенри бил женен за Катрин от Арагон. Тя била бившата жена на брат му и за да се оженят се изисквало специално разрешение от папата, което му било дадено. По-късно обаче, Хенри започнал да се съмнява в своя брак, мислейки, че е против волята на Бог, защото всичките им деца били момичета. По това време той срещнал друга жена и се влюбил в нея.  Хенри искал да анулира брака си и да се ожени повторно, но това било забранено, и отговорът на Папата бил категорично не. За да осъществи желанието на Краля, Парламентът отделил Английската от Римската църква и дал всички права на Папата на Кралят. Така той разрешил сам на себе си развода imageи се оженил повторно. (Това се повторило и потретило, Хенри имал много жени.)

По-късно обаче, едно от децата му – Мери, се възкачва на трона на Англия и решава да промени религията отново на католическа. Заради екзекуцията на редица религиозни лидери, тя е наречена „кървавата Мери” (Bloody Mary”).

Малко за забележителностите в Лондон...

Бъкингамският дворец – една от основните атракции в града - всъщност не е бил строен за да служи за дворец, а като къща на херцога от Бъкингам. Но когато крал Джордж 3ти посещаваimage къщата се влюбва в нея и възнаграждава щедро стопанина и за да се изнесе бързо. От този момент нататък къщата е реконструирана няколко пъти. За първи път става дворец когато кралица Виктория се нанася там заедно със съпругът си Албърт. И до днес Бъкингамският дворец е официалната резиденция на монарсите. Менделсон и Щраус са били гости на двореца. Знамето над двореца се сменя, ако кралицата е там.

Най-известната история за Бъкингамският дворец е как пиян ирландец успява да се вмъкне вътре. Той бил емигрант и скитал по улиците на Лондон, спял по пейките в парковете и пиянствал. Една вечер решил, че му е писнало да стои на студа и да търпи постоянните дъждове и решил да влезне в Бъкингамският дворец да се стопли(„какво пък толкова, има място за много хора там!”). Той прескочил оградата около двореца, счупил един прозорец и влезнал вътре. Отговорнimageикът по охраната в този момент бил нов и все още се обучавал. Когато чул сирените си помислил, че системата се е повредила и побързал да я изключи преди да се събудят кралските особи. Така ирландецът се разхождал безпроблемно из двореца, стигнал до кралската изба, изпил една бутилка вино от специалната селекция на кралицата и решил, че е време за сън. Поради някаква случайност, ирландецът се озовал в спалнята на кралицата. Той поседнал на леглото и, тя се събудила и започнали да разговарят на общи теми, докато той не и поискал цигара. Тя отговорила, че не пуши, но може би охраната имат цигари. Ирландецът решил, че това е отлична идея и я помолил да попита. Тя се обадила на охраната с думите „Дали случайно нямате една цигара за пияния ирландец в стаята ми?”. Охраната влетяла в спалнята и го арестували. По-шокиращата част от историята е, че до този момент нямало закон, че цивилни не могат да влизат в Бъкингамският дворец. Така че реално мъжът бил осъден единствено да плати бутилката вино и счупения прозорец, и бил върнат в Ирландия. Скромна цена!

Но да се върнем към забележителностите...

imageНай-известната катедрала в Англия - Уестминстърското абатство, е мястото където английските крале са короновани. Там са погребани и много известни личности като Исак Нютон, Дарвин, Хендел, Дикенс, Шекспир, Робърт Бърнс, Лорд Байрон, сестрите Бронте, Ръдиард Киплинг, Пърси Шели, Джейн Остин. Изключително красива, както отвън, така и отвътре, и пропита с английска история.

Няма как ако посетите Лондон да не видите и Биг Бен. Висок около 100м. когато е построен през 19 век, този часовник е бил точен до стотни от секундата - нещо, което се е считало за невъзможно по това време. В основата на всеки от четирите циферблата на часовника има надпис на латински: Domine salvam fac Reginam nostram Victoriam Primam, който ще рече "Боже, пази нашата кралица Виктория !".

Уестминистърския дворец се намира точно отдясно на Биг Бен, още е наричан House of parliament (буквално Къщата на Парламента). Товаimage е мястото където се събират за съвещания House of Lords (горна камара на правителството) и House of Commons(долна камара).  Дворецът се намира на р.Темза, заедно с Биг Бен. Преди 19 век дворецът е бил официалната резиденция на английските крале, но след като е изгорял почти до основи, и построен наново в готически стил, се използва от парламента и за специални церемонии. Според мен, това е най-красивата сграда в Лондон.

Tower of London е всъщност дворец, построен за да слуimageжи за резиденция на английските крале, но от 12 век се ползва като затвор. В миналото, който е държал властта над него, е имал властта над Англия. Кулата е известна с множеството екзекуции, които са се състояли там, най-вече през 16 век. По-късно по време на Първата и Втората световна война там са били екзекутирани хора, обвинени в шпионаж.

Музеят на Албърт и Виктория е най-големият музей за изкуство в света, представяйки нimageад 4.5 милиона предмета от цял свят. Моето мнение е, че са ограбили Азия, Египет, Африка, Северна Америка и Европа за да съберат тази колекция. Видях картини на Рафаел(подготвяни за Систинската капела), Рембранд, Деларуш, Ван Дайк, Ботичели, Делакроа, Русо, Дега, Сезан. Там се намира и една от тетрадките на Леонардо да Винчи. В музея имаше и изложба на бижута, датиращи от Древен Египет до 19 век – диаманти, рубини, злато, платина, сребро и т.н. най-вече от Европейските крале и кралици.

Площад Трафалгар е кръстен на името на битката при Трафалгар, която е една от най-големите победи на англичаните срещу Франция и Наполеон. По средата на площата е монумента на Нелсън, охраняван от лъвове от всички страни, а от лявата и дясната страна, точно пред Националната галерия стоят две скулптори (модерно изкуство), които се сменят през определен период от време. През 19 век на площада са построени и два фонтана, не за да се подобри вида му, а за да се запълни празното пространство там, защото много от политическите протести тръгват именно от това място. Преди там е имало невероятен брой гълъби, а като атракция за туристите е било да ги хранят. По-късно обаче, здравното министерство установява, че изпражненията на птиците са опасни за здравето в определimageени количества; фасадите на сградите там започнали да се рушат, а и не изглеждали особено добре. Така била забранена продажбата на храна за птици на площада и повечето гълъби изчезнали.

Националната галерия има огромна колекция от картини от ренесенса на: Тициан, Сезан, Мане, Моне, Дега, Белини, ван Дайк, Рубенс, Рембрандт, Ван Гог, Микеланджело, Рафаел, Караваджио, Велазкез, да Винчи и други. Картини(за слънцето): Търнър.

Улица Оксфорд е най-оживената улица за пазаруване в Лондон с над 500 магазина (кой от кой по-скъпи). Улицата е била използвана първо от римлянието когато са властвали над Англия като основен път за влизане и излизане от града. Тези магазини НЕ СА предназначени за обикновени хора;)

Роял Алберт хол е една от най-ценените сгради в цяла Англия. Алберт Хол представлява концертна зала, в която всички световно известни оркестри и изпълнители са се представили. Срещу залата се намира и монумента на Принц Албърт, като и залата и монумента са поръчани от съпругата му Кралица Виктория в негова памет.

Сохо е името на квартал в Лондон, който е свързван главно с развлечение и секс индустрията. Първоначално е трябвало да бъде парк. Името Сохо идва от старата традиция на ловуването – когато някой види дивеч, се провиква „Сохо!”. Въпреки първоначалната идея да е квартал на богатите и на модната индустрия, в Сохо се настаняват много емигранти и отварят малки театри, кафенета и магазини. Всички кралски особи се изнасят от квартала поради този факт и Сохо се превръща в средище за интелектуалци, писатели, художници и артисти. Нещо интересно – писателят Хенри Стивънсън описва домът нimageа Доктор Джекил именно в Сохо.

След Сохо се намира Лондонският Чайна таун. Мястото става известно с малките магазинчета и ресторанти, където можело да се намери опиум – законен вид. В момента цялата улица е заета от малките ресторанти, предлагащи всякакъв вид азиатска храна.
 

Катедралата imageСв. Пол е английска катедрала с патрон Апостол Св. Пол. Намира се на най-високият хълм в Лондон и е дом на епископа на Англия. Тук се е състояла сватбата на Лейди Даяна, както и погребенията на Чърчил и Нелсън. Интересен факт е, че на вратата на катедралата стои надпис „Влизате в Рая.”, а 5 метра по-навътре ще трябва да заплатите около 15 лири за да влезнете:)   Въпреки това, интериора на катедралата е страхотна гледка.

Кингс Крос е квартал в Лондон, който има репутацията на място за проституция и публични домове. Въпреки това, там се намират известните станции на метрото Кингс Крос и Свети Панкрас. Кингс Крос е част от книгите за Хари Потър като магическото място, от което може да се хване влакът за Хогуортс ;)image







Камдън маркет е пазар, където се продават произведения на изкуството от всякакъв род – картини, мини скулптори, ръчно правени бижута от естествени материали. Също така могат да се намерят много китайски, индийски и турски магазини за храна и други стоки.

Други интересни факти:

Със закон е забранено да се изразява мнението, че Обединеното Кралство няма нужда от кралски особи, а само от Парламент.

Смятано за най-сериозното престъпление, държавната измяна е наказвана в Англия с извънредно ужасяващо наказание. Екзекуциите на предателите се състоят от обесване, разрязване тялото на парчета и изпращането им на всички кралства, като главата на предателя се поставя на мостът Уестминстър – всичко това да служи за пример и назидание. Те не са били носени до мястото на екзекуцията, а са били завързвани за кон, който ги е влачел до там. Вътрешностите им са били изваждани и изгаряни още докато затворникът бил жив. За жените не важали същите правила - те били обесвани или изгаряни живи.

...И така, до нови пътешествия...




Гласувай:
10



1. vostroto - :)Привет, Wickedgirl!
30.01.2012 18:14
Всеки следващ пътепис ти става все по-хубав, и по-интересен:)
Разсмя ме и със премеждието на ирландеца:)))
Благодаря, и поздрави!
цитирай
2. toninabog - Поздрави!
31.01.2012 09:37
Чудесна работа!Увлекателен и точен разказ за Лондон!
цитирай
3. wickedgirl - vostroto;)
31.01.2012 09:42
Ласкаеш ме, ще се изчервя! Много интересни неща чух в Лондон, но наистина историите на пияния ирландец и Хенри 8ми бяха доста впечатляващи;)
И аз благодаря за милите думи!
цитирай
4. wickedgirl - toninabog
31.01.2012 09:44
Благодаря на втория читател на моя блог! :))
Приемат се корекции и критики при неточности :) Цялата информация получих от разкази на англичани, които срещнах в моя хостел в Лондон, както и от "Безплатния тур", който се провежда всеки ден.
Има още много да се каже за Лондон със сигурност :)
Още веднъж, благодаря за милите думи и до скоро!
цитирай
5. toninabog - Отново здравей!
31.01.2012 16:40
Безспорно за един космополитен град като Лондон ,може да се говори безкрайно дълго.Но тук според мен целта е друга - да се споделят неща,които са направили най-силно впечатление на автора и са инересни за читателите.В този смисъл ти си постигнала целта си!
цитирай
6. wickedgirl - Благодаря!
01.02.2012 17:27
Но обичам и на мен да ми разказват истории. И в този смисъл приканвам знаещите такива към това... :))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wickedgirl
Категория: Туризъм
Прочетен: 129219
Постинги: 20
Коментари: 67
Гласове: 298
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930