Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.02.2012 16:18 - Карнавалът с маски във Венеция
Автор: wickedgirl Категория: Туризъм   
Прочетен: 8557 Коментари: 4 Гласове:
4

Последна промяна: 21.02.2012 17:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

imageБезспорно Венеция е едно от най-романтичните места в Европа, осеянo с престари и дори рушащи се шарени малки къщи и мостчета, с красиви морски гледки и бавни , съвсем тихо движещи се гондоли.
Тази година имах щастието да съм там по време на Карнавалът с маски, събитие пренасящо посетителите в друга епоха.

В действителност, гледайки маскираните хора на площад Сан Марко, човек се отнася в мечти и романтични мисли, дава воля на емоциите и желанията си и се отдава на рядката възможност да бъде себе си. Единствената цена за това е цената на една маска.

Първото споменаване на карнавалните празненства е от 1094 година в един документ, в който се говори за обществените забавления преди великденските пости. Произходът на тези празненства със сигурност е доста древен, защото карнавалът се явява своеобразно продължение на ритуалите свързани с пролетното равноденствие и прехода от зимата към пролетта. Някогашният венециански карнавал е имал същите корени като римските сатурналии и гръцките мистерии свързани с култа към Дионис, чието мото на латински било Semel in anno licet insanire („Веднъж в годината е позволено да се полудува”).
Сходни са и мотивите на венецианската олигархия и на римските управници, които позволят на народа да се отпусне и да се почувства господар на ситуацията в дните на карнавала, когато всеки можел да осмива по-богатите и по-могъщите от него.

Маската не само забавлявала останалите, но гарантирала анонимност и безнаказаност на човека, който я носи, а карнавалната свобода позволявала на хората да лудуват на воля, по начин, който не би подобавал на положението им в другите дни от годината.
image
Някога карнавалът бил много по-дълъг, започвал от първата неделя на октомври, ставал по-интензивен след Богоявление и кулминирал в дните преди великопостната сряда. Сега карнавалът във Венеция продължава десетина дена.

Някога той позволявал на венецианците да изостават обичайните си занимания и да се отдадат главно на забавления; на по-широките пространства в града се издигали сцени, трибуни, каквито имало и на площад Сан Марко и всички се стичали да гледат атракциите на актьори, жонгльори, акробати и огнегълтачи, от всички страни надували тромбони или свирки, можело да се видят невиждани дотогава животни, амбулантни търговци продавали сушени плодове, печени кестени и карнавални сладкиши от всякакъв вид, повечето от които се приговяли единствено в този период на годината. Някои карнавални години влезли дори в историята.

imageПрез ХVІІІ век Венеция вече била за цяла Европа висша школа на удоволствието и играта, а в дните на карнавала именно маските довеждали до виртуозност проявите на човешката дързост и склонност към авантюри. Това е онази Венеция, в която живее Джакомо Казанова.

И досега, местните италианци слагат костюми и маски и излизат на Сан Марко. Но за какви костюми става въпрос! Рокли, сякаш току що изрязани от някой ренесансов шедьовър на платно; пера, широкополи шапки и перуки, може би стояли преди на главите на дожите. Мъжете са от глава до пети в традиционните дрехи на владетели. И всички вървят по двойки с изключение на Владетелят на града, застанал гордо под огромния чадър, който го пази от слънцето.

Атмосферата на Сан Марко в тези моменти може да се опише само по един начин - феерия от цветове и приказни гледки :)

Информация за карнавала: http://venezia-emilia.blogspot.com/2010/02/blog-post_10.html




Гласувай:
4



1. vostroto - Сигурен съм, че е много хубав пос...
21.02.2012 19:41
Сигурен съм, че е много хубав постинга ти, и ще дойда утре пак!:)
Поздрави!:)
цитирай
2. wickedgirl - :))
22.02.2012 09:45
Заповядай, има една кратка история за Венеция като втора част :)
цитирай
3. vostroto - :) Наистина е хубав постингът!
22.02.2012 10:21
Радвам се, че си била на този карнавал, и ти пожелавам да ти стане традиция:)
Благодаря!
цитирай
4. wickedgirl - :)
22.02.2012 13:04
Май не ми се пътува в този студ...не знам как не станахме на ледени статуи на Сан Марко докато зяпахме парада на маскираните;)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wickedgirl
Категория: Туризъм
Прочетен: 128690
Постинги: 20
Коментари: 67
Гласове: 298
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031