Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.02.2012 17:46 - Борбите между Ирландия и Англия (продължение)
Автор: wickedgirl Категория: Туризъм   
Прочетен: 5423 Коментари: 4 Гласове:
6



С предишния постинг имах за цел да ви покажа част от безчинствата на Англия спрямо ирландския народ. Днес искам да ви разкажа за друг момент от ирландската история, който за мен доказва безсърдечието на английските монарси. image

Става въпрос за „The famine” - периода между 1845 и 1852г, когато 1 милион ирландци емигрират и 1 милион  умират от глад. Причината за това е, че през тази година се появява болест по картофите, а те са основната прехрана на 1/3 от населението.

Преди този период, през 1800г Ирландия има представители в парламента в Англия и в „The house of the lords”, но всички те са земевладелци или техните синове, следователно изключително богати. Също така, най-високопоставените хора в Ирландия са назначени от английския крал. Така никой не се грижи за интересите на населението.

Някои изследователи правят прогноза, че скоро ирландското население ще започне да измира от глад, тъй като нараства изключително бързо, но няма добра структура на образованието, няма достатъчно къщи за жителите, както и храна и работа. За разлика от Ирландия, Англия процъфтява по това време – викторианската и индустриалната епоха. Този прогрес липсвал на съседния остров.

През 17-ти и 18-ти век, на ирландските католици им е забранено да притежават земя, отдаването под наем на земя; да гласуват, да заемат политически длъжности, да живеят в близост или в индустриален град, да получат образование. Земята, която обработвали обикновено била собственост на англичани или англо-ирландски семейства, които или живеели в Англия или се хранели с продуктите, които поданиците им отглеждали. За да обработват земята, селяните плащали наем, който бил непосилен. Фермите били толкова малки, че единствената култура, която не заема много място и може да изхрани цяло семейство, била картофите. Така картофите се превърнали в храна на бедните. Ирландия била използвана за отглеждане на култури и добитък, като всички облаги отивали в ръцете на англичаните, докато ирландците живеели в пълна мизерия.

Кimageогато болестта поразява ѕ от плантациите, от Дъблин изпращат писмо до кралицата с молбата да се увеличат парите за обществени поръчки, тъй като те биха могли да осигурят работа за обикновените хора и следователно прехрана. Даниел О’Конъл предложил отварянето на границите за внос на царевица, спиране на производството на алкохолни напитки и осигуряване на обществени поръчки като важни мерки против глада. Той посочил, че много европейски страни имат тази практика и ако Ирландия е независима страна би предприела същото. От своя страна, англичаните отговорили, че спешни мерки все още не са необходими. Джон Мичъл(ирландски писател) написал по това време известната си реплика: „The Almighty, indeed, sent the potato blight, but the English created the Famine.” („Господ изпрати болестта на картофите, но англичаните предизвикаха глада.”)

В пристъп на жалост с идея да помогнат на ирландците, англичаните поръчват царевица. Тя обаче не само, че пристига със закъснение месеци по-късно, но и с изключително влошено качество, част от нея е ставала за храна само на животни. Не стига това, ами царевицатата  се продава на много по-висока цена от нормалното. В опита си да натрупат допълнително богатства, англичаните се провалят и то с цената на милион животи. Бедните нямат възможност да закупят доставената храна и малко по малко търсят друг изход. Въпреки тежното положение на Ирландия, износът на храна към Англия, което представлява и плащането на наем на земевладелците, продължил дори през годините на глада.

И така, тази тъжна приказва завършва с милиони емигранти към Америка, Австралия, които били третирани като втора ръка хора, и още милиони хора, измрели от глад.
 




Гласувай:
6



1. vostroto - Тази история ми заприлича доста на ...
07.02.2012 18:30
Тази история ми заприлича доста на българския "преход". Ролята на англичаните - в изпълнение на нашите политици. Ако има нещо, което да са свършили наистина добре през тези 20 години, то това е тази роля...
Благодаря, Wickedgirl!
Поздрави!
цитирай
2. wickedgirl - vostroto...
07.02.2012 19:12
Въобще историите на България и Ирландия си приличат...по тъжните неща. Но пък те са успяли да запазят културата си, поне в по-малките градчета. Също както нас... :) И веселата музика струи от пъбовете, също както нашата народна :)
цитирай
3. анонимен - amin
07.02.2012 19:44
jan videnov anatema prokleti da ste komuno nacisti zarad genocida na bg narod.ot hico kvo moi da izliazat kuvi kaputi i otm geyove......po zdrav ot minio vacsia rasov bik ,o nerasumni izrodoi povdiga vi se ot be fidel kastrovci nali za tva iznesohte rekoltata da umorite bg pensionerite e iaz i mira sme dedo i baba i vasta carica mirka trea morite ne nam dalii lunka nei veci babe?
цитирай
4. wickedgirl - даа, амин
07.02.2012 19:58
за безсмислените коментари! :D
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wickedgirl
Категория: Туризъм
Прочетен: 129218
Постинги: 20
Коментари: 67
Гласове: 298
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930