Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.02.2012 22:07 - Ирландия...там където хълмовете са винаги зелени
Автор: wickedgirl Категория: Туризъм   
Прочетен: 6189 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 26.02.2012 10:44


imageНаскоро имах невероятното щастие да поживея близо година в тази вълшебна страна. Уверявам читателите, че при първия поглед към природата няма как да останеш безразличен - за първи път стереотипите да са верни. Докъдето ти стигне погледът се виждат поляни, покрити с трева с нереален зелен цвят, с тук-таме бели къдрави овчици, кротко пасящи в малките дворове, оградени с камъни. Тъкмо си мислех, че за сметка на това ирландците ще се окажат студени хора, когато открих най-добрия, великодушен и грижовен човек, когото съм срещала, в малкото градче Дъндалк. Кръчмите винаги бяха пълни с усмихнати хора; хора, които сами идваха при нас за да си поговорим, да разкажат своята история или да попитат за нашата...От тях научих много за ирландския народ и история. Благодаря на всички тях за добротата и прекрасното им отношение. Благодарна съм и на всички тези хора, които не познавах, а ме поздравяваха и се усмихваха когато се разминавахме на малките улички.

Посвещавам следващите разкази за тази прекрасна страна на него - най-добрият ми приятел Еди.

imageИ така, за тези от вас, които не знаят,
знамето на Република Ирландия се състои от три вертикални ленти – зелена, бяла и оранжева. То е символ на мира между националистите (символично отбелязани със зеления цвят) и подкрепящите Уилям от Orange, в оранжево.

Границите на остров Ирландия са: юг - Средиземно море, север - Атлантическият океан, запад – Атлантическият океан, изток - Ирландско море. Но, разбира се, Северна Ирландия е част от Обединеното кралство, тъй че ако разглеждаме границите само на Републиката - то на Север тя граничи със Северна Ирландия. Разделението е символично, тъй като между двете няма граница, а една мислена линия(дори не е отбелязана по специален начин). Можете да усетите, че сте в Обединеното Кралство едва когато видите типичните английски таксита и червени телефонни кабинки.

Основната религия е католицизъм, но в Северна Ирландия преобладват протестантите. Религията е била причина за много от сблъimageсъците в Северна Ирландия и разделение на населението. Много от тях са завършвали с трагични случаи. Интересен факт е, че поради религията в страната абортът е забранен (разрешен е в Северна Ирландия).

Официални езици в Република Ирландия са ирландски и английски. Всички табели и официални документи в страната са и на двата езика, които откровено казано нямат нищо общо нито като звучене, нито като правопис, нито по отношение на думите. Ирландският език за съжаление е почти изгубен, но все още се говори в западната и южната част от по-възрастните хора. Езикът се губи когато ирландците стават част от английското кралство и им е забранено да го използват. Всеки, който е дръзвал да говори на ирландски, е бил екзекутиран пред близките си хора, а понякога и тях ги е спохождала същата участ.
imageЗа първи път чух ирландски когато случайно попаднахме на един съвсем малък остров, не особено посещаван от туристи - Инис Ор. Освен дворовере, обградени с камъни и малките кокетни къщички, пръснати около тях, на островчето бяхме само ние и малко руини на стар замък. Така хубаво ни наваля дъжд тогава, че бяхме подгизнали до кости и търсехме някоя малка кръчма да се стоплим с традиционния ирландски черен чай и ирландска музика. Но така и не намерихме кръчма, а случайно забелязахме една къща с широко отворена врата, която сякаш беше нещо като кафене. Влезнах вътре с идеята, че може да ме подгони някое куче, заради това, че съм влезнала в нечия частна собственост. Но се случи тъкмо обратното - отвътре се появи усмихната възрастна жена, която ни беше видяла през прозореца, носеше кърпи и веднага ни настани в малкия хол вляво от вратата. Направи ни чай и кафе, и докато се усетим беше оставила на масата пред нас огромни енциклопедии със снимки на най-красивите места в Ирландия. А по радиото(едно малко предавателче, поставено на прозореца до нас), някой говореше на ирландски. И сякаш времето беше спряло в едни други времена...

Населението на Република Ирландия е 4 милиона, a заедно със Северна Ирландия, на острова живеят 6 милиона души. Много ирландци са емигрирали по време на големия глад, мнозина са загинали през същия период и по време на английското робство. И така, населението буквално се стопява.
Столицата на Република Ирландия - Дъблин има 500 хиляди жители.
image
Население е имало на острова от преди новата ера. Тези хора не оставят след себе си никакви записки за културата им, нито има информация какви са били. Открити са няколко постройки от тяхното време(когато пирамидите в Гиза са били построени) като Newgrange.

Учените спорят и до днес за какво точно е използван Newgrange. Интереснотоimage при този „паметник” е, че при зимното и лятното слънцестоене сноп светлина преминава през входа и огрява пътя до края на паметника.
По камъните във вътрешността са издялкани множество спирали и линии, подобни на вълни. Твърди се, че тройната спирала, която се намира на един от камъните, е значела за древните „Живот, смърт и възкресение”, но учените не са 100% сигурни в това. Друг интересен факт е, че камъните(с големината на камъните от пирамидите), които са използвани за построяването, са взети от място, което е на 40 км разстояние. Загадка е как точно е станало това.

Племената, коитоimage най-вероятно са сформирали населенито, са келти, пикти, викинги, скоти. Викингите пристигат през 1 век сл.н.е. и постровяват някои от градовете в южната част от острова като Дъблин, Корк, Лимърик и Уотърфорд.

През 5ти век християните стават мнозинство, като изместват всички езически последователи. Легендата сочи, че християнството е донесено на острова от Свети Патрик, който е и патрон на страната.

Веоятно още то онези времена, традиционно ястие за страната е Irish stew, което представлява нещо подобно на нашата картофена яхния. Като цяло, картофите са основна съставка на ястията им, тъй като климатът е подходящ за отглеждането им. Правят и страхотни крем супи от зеленуци, които за тяхния климат са най- подходящото ястие както за обяд, така и за вечеря.image

Най-високия хълм в Ирландия е с височина 800 метра. Може би заради това България ми липсваше до голяма степен - липсваха ми нашите планини с тяхната величествена осанка, липсваше ми тръпката и предизвикателството да се изкача на някое трудно достъпно място. Но пък природата и в Ирландия далеч не е за подценяване. Cliffs of Moher са най-високите скали, издигащи се на 120 метра над Атлантическия океан, и една от най-красивите природни забележителности на света.

Винаги съм харесвала това, че ирландските фамилии започват с „О” или „Мак”. Това изразява принадлежност към определено семейство, или по-точно „О” идва от келтски и значи „внук на”, а „мак” - „син на”.

Може би не знаете, но ирландски музиканти са U2, Enya, Christy Moore, Thin Lizzy, The Corrs, Gary Moore, Sinйad O"Connor, The Cranberries, Damien Rice, Chris de Burgh, Kнla, Boyzone, Westlife и The Dubliners. И въобще смея да твърдя, че това е най-музикалният народ, за който съм чувала. Всички мои приятели в Ирландия пееха невероятно и свиреха поне на един инструмент. Хората се събираха в малки кръчми и слушаха изпълнения наживо от неизвестни групи, като за това плащаха парички, които ние плащаме тук за да видим Металика.

imageИмах удоволствието на няколко пъти да чуя изпълнения наживо с Uilleann гайди - които са ирландския вид гайди. Докато свири на гайдата, гайдаря може и да пее по същото време, тъй като не е необходимо да я надува постоянно. Гайдата се привързва около него и така е избегнато неудобството от носенето и. Има още един вид ирландски гайди, като те са еднакви със шотландските гайди, известни като „велики гайди”.

Може бimageи най-известният ирландски символ е трилистната детелина. Легендата твърди, че Свети Патрик я е използвал за да обясни светата троица на християнството. Други легенди твърдят, че тя е символ на трите фази на луната. Трилистната детелина често е бъркана със символ на късмет (което е четирилистната).

А пък Свети Патрик е патронът на Ирландия. Той е отраснал в богато семейство в Англия. През 5ти век е отвлечен от ирландци и доведен в Ирландия като роб. Според легендата, Господ му посочил начин да избяга и той се върнал в Англия. Малко по-късно обаче сънувал, че получава писмо, в което ирландците пишат, че се нуждаят от него. Така той се връща в Ирландия и покръства хиляди. Историята казва, че той е изгонил змиите от острова. Наистина, на острова няма нито един вид змии. Но също така под змии може би в легендата се имат предвид езичниците и друидите(и до днес се спазват много езически и друидски обичаи, дори има цели фестивали за това).

imageНай-веселата част от ирландската митология е тази, свързана с малките леприкони. Те са нещо като ирландска фея, която се появява под формата на стар мъж в зелени дрехи в митологията.
Те прекарвали цялото си време в правене на обувки и събиране на жълтици в гърне, скрито в края на дъгата. Ако човек хванел леприкон, имал право на три желания в замяна на свободата на човечето.
Известни са в митологията и с това, че обичат да си правят шеги.

За съжаление не намерих нито един за да забогатея, но пък вие може да потърсите! :)










Гласувай:
4



1. vostroto - :)))
03.02.2012 11:01
Благодаря за отличната статия! Беше ми безкрайно любопитно, интересно, приятно!!!:)
...Това за леприкона е нещо като нашата златна рибка:) Няма хващане:)))
Поздравления!:)
цитирай
2. wickedgirl - vostroto:)
03.02.2012 12:54
Пак заповядай, така ми липсва времето там :) Със сигурност нямаше -20 градуса! ;))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: wickedgirl
Категория: Туризъм
Прочетен: 129241
Постинги: 20
Коментари: 67
Гласове: 298
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930